Армията стартира офанзива в опит да си върне контрола над северния град Атареб...

 

Бойните действия в Сирия продължават въпреки опитите на дипломацията за постигане на примирие. Десетки са жертвите на насилието през изминалото денонощие. Пратеникът на ООН Кофи Анан заяви, че наближава моментът международните сили да действат.

 

Армията стартира офанзива в опит да си върне контрола над град Атареб край Алепо. Атареб, който се намира в северната част на страната, само на 18 км. от турската граница, беше подложен на артилерийски обстрел и бомбардиран от въздуха.

 

Силите на опозицията заявиха, че 20-те войници са били убити при атака срещу автоколона на армейските части превозваща провизии за армията. Лидерът на опозиционните сили, ръководили атаката, се похвали, че са пленили бронетранспортьорите охраняващи автоколоната.

 

В същото време пратеникът на ООН и Арабската лига в Сирия Кофи Анан за пореден път призова към конкретни стъпки за прекратяване на огъня. След като се срещна с президента Башар Асад Анан заяви: "Думите са нещо чудесно, но конкретните действия са това, от което се нуждаем. Наближава времето, когато международната общност трябва да реши какви ще бъдат следващите стъпки."

 

Анан каза, че е изразил пред Асад възмущението си от масовото убийство в Хула и е припомнил на президента, че на 12 април е било постигнато споразумение за примирие от шест конкретни точки, които армията на Сирия не спазва.

 

По-късно днес сирийската общност ще излезе на протест пред Министерството на външните работи.

 

Още по темата очаквайте от студиото на "Здравей, България", където гост ще бъде външният министър Николай Младенов.