Работещите в планетариума не са съгласни с назначението на нов директор...

 

Повече от месец скандал тресе смолянския планетариум, който е най-големият в страната. Директорите в него се назначават за три години.

Преди близо 2 месеца изтича договорът на Христина Калайджиева. Тя заедно с учителка по физика са единствените, които се явяват на обявеният от общината конкурс. Печели го учителката Янка Бечева. Това веднага предизвика гнева и сълзите на  деветчленния персонал на планетариума.

„Ние не сме учебно звено. Ние не сме дори извънучебно училищно звено. Програмата, която прочетох на г-жа Бечева, тя е изцяло написана за учебно звено. Съмняваме се в обективността, прозрачността в проведения конкурс имаме усещането, че той е предрешен предварително", заяви  физикът Стефка Михалевска.

Марияна Хаджигенчева, която също работи в планетариума, допълни, че Янка Бечева
е човек, който не е влизал в планетариума, освен като посетител и то един или два пъти. Според нея новоизбраният директор не е запознат със спецификата на работа с планетариума.

Според Лейла Чавдарова пък има сериозни основания да се мисли, че програмата, която е представила Янка Бечева е преписана: „Това може да се види сравнявайки двете програми, които са публикувани в интернет пространството. Програмите като цели  страници, като цели пасажи, изрази повтарят на 80% стратегията за развитие на професионална гимназия по селско стопанство Първомай. "

Освен това, работата й ги убедила, че тя не можела да изпълнява задълженията си. Работещите допълват, че в програмата, с която новият им директор спечелил конкурса дори нямало финансова част. Новият директор обясни, че това е така, но е  категорична, че  е спечелила честно конкурса и че не е преписала програмата си.

От комисията, избрала Бечева, обясниха, че общото представяне е надделяло в избора.

Появиха се и твърдения, че кметът на общината – Николай Малемов, е лобирал за новия директор, но самият той отрече.

Дни по-късно последва финансов одит в планетариума, при който според Мелемов са открити множество нарушения. За това е сезирана прокуратурата и полицията.

Подробности по темата вижте във видеото.

Репортер: Анелия Веселинова