Житната реколта ще е с 20-30% по-малка от очакваното...

Житната реколта ще е с 20-30% по-малка от очакваното. Прогнозата е на производители от Добруджа. Сред причините за очаквания нисък добив са проливните дъждове от последните седмици.

 

След тежката зима и полярните студове в този край на страна изсипалите се дъждове също не пощадиха посевите.

 

„Народът има една поговорка такава – че от сушава година - не е гладна година, но кишава година е гладна година, така че долу-горе при нас нещата на там отиват", каза Атанас Великов, земеделски производител и зам.-председател на регионалната асоциация на зърнопроизводителите в Силистренско.

 

Заради голямата влага, житните класове са нападнати от болести.

 

То не е оплодено, защото бяха доста продължителни валежите и в момента, в който пшеницата цъфтеше, нямаше условия за оплождане на класа, както трябва, и част от класовете ще останат празни", допълни Великов.

 

Въпреки многократната обработка с препарати, в житницата на страната вече не крият тревогите си за реколтата тази година.

 

„Може би 25-30 процента ще бъдат по-ниски добивите от миналата година, лично аз се притеснявам и за качеството на пшеницата", каза още земеделският производител.

 

В същото време, заради поскъпването на горивата и торовете, разходите на полето са нараснали в пъти. Това неминуемо ще се отрази върху себестойността  на зърното. Някои хлебопроизводители не изключват да се вдигне и цената на хляба.

 

„Със сигурност ще поскъпне хлябът, както се говори и токът няма да е по-евтин, в смисъл ще стане по-скъп, така че това са фактори, които оскъпяват... Повече от 10 процента със сигурност ще бъде", пресметна Александър Сабанов, хлебопроизводител.

 

Колко жито ще влезе в хамбарите и на каква цена ще купуваме хляба, предстои да разберем в края на жътвата през август.