Служителите на реда търсели доказателства за сблъсъците на 6 май...


Руската полиция претърси домовете на няколко опозиционни лидери в навечерието на голяма антиправителствена демонстрация. Щурмувани били домовете на блогърите Алексей Навални и Сергей Удалцов, както и на друга известна опозиционна фигура - Борис Немцов.

Служителите на реда търсели доказателства за сблъсъците между демонстранти и полиция на 6-ти май.

Руските власти обявиха, че тримата активисти, чиито домове са били претърсени, ще бъдат разпитани утре. Те ще отговарят на въпроси за демонстрацията на 6-ти май, в навечерието на встъпването в длъжност на Владимир Путин като президент. Тогава избухнаха безредици, а стотици протестиращи бяха арестувани.

В една от социалните мрежи Алексей Навални описа полицейския рейд в дома си като ужасяващ. Той обяви, че служителите на реда буквално изкъртили входната му врата. След това те иззели компютърни дискове със снимки на децата му, дрехи, сред които и тениска с логото на опозицията.

Претърсен бил дома и на известната телевизионна водеща Ксения Собчак, която се присъедини към опозицията след парламентарните избори миналата година.

В петък президентът Владимир Путин подписа нов закон, с който бяха увеличени глобите за хора, които провеждат неразрешени протести и участват в безредици.