Увеличението няма да е с повече от 5 % от 1 юли, обещаха от ДКЕВР...

 

Цената на природния газ няма да се увеличи с повече от 5 % от 1 юли, обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Това ще стане въпреки исканото близо 16% увеличение на  синьото гориво от „Булгаргаз".  

 

Колкото до очакваното увеличение на тока с около 10 на сто пак от началото на следващия месец, Семерджиев заяви, че не могат да бъдат намерени резерви то да бъде по-малко, тъй като върху него влияят множество фактори - сред тях е и добавката за така наречената зелена енергия от възнобновяеми източници. 

 

Ако има увеличение на природния газ, то ще е минимално, ангажираха се от регулатора. 

 

„Нека да проявим малко търпение към работата на експертите. Няма да има драстично увеличение. В тези граници ще е, около 5-те процента. Но наистина ще очакваме с нетърпение да се намалят цените по договорите за доставка, защото това ограничаване на ограничението ще бъде пак за сметка на „Булгаргаз", каза Ангел Семерджиев. 

 

Нарастване от над 5% обаче може да доведе до поскъпване на отоплението, сочат разчетите на експерти. 

 

„На следващ етап, ако това натрупване стане повече от 5%, то корекцията се налага, тъй като топлофикационните дружества работят при минимални приходи. И за да продължат да работят, трябва да се отчете промяна в цената на природния газ. Като разход, който те правят за техните услуги", допълни председателят на ДКЕВР. 

 

Намалението на цените за част от клиентите на топлофикациите е планирано и ще бъде осъществено, както е предвидено, независимо от цената на природния газ през юли, заяви още Семерджиев. Но намалението на цените за парното може да бъде преизчислено и съответно да е по-малко, ако газът поскъпне над предвиденото от регулатора до момента. 

 

"Булгаргаз" ще се съобрази с решението на регулатора за природния газ, коментира изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов. Той обаче припомни, че искането за 16% увеличение на цената на синьото гориво е изготвено по формула с обективни показатели. 

 

Освен ток и парно, от 1 юли в София ще плащаме и по-скъпа вода. Общото повишение за битовите потребители ще бъде близо 3 процента. 

 

 

Репортер: Данаил Глишев