Досега законът позволяваше максимална скорост от 130 км в час...

 

 

Вече ще можем да шофираме по магистралите със 140 км в час. Това решиха депутатите окончателно на второ четене. Досега законът позволяваше максимална скорост от 130 км в час. 

 

По-високата скорост ще влезе в сила 3 дни след като решението на депутатите се обнародва в Държавен вестник. 

 

Управляващите защитиха идеята си за по-висока скорост по магистралата с данни отпреди 10 години, когато ограничението за движение е било вдигнато от 120 на 130 км/ч и броят на жертвите по пътя намалял. 

 

„Какво се случва – започва спад на жертвите", коментира Станислав Иванов от ГЕРБ.

 

„Не знам как не сте предложили тогава скоростта да стане 200 км/ч", контрира Румен Такоров от „Коалиция за България". 

 

Управляващите се похвалиха също, че по тяхно време жертвите на пътя са по-малко отколкото през мандата на предишното правителство. Опозицията обаче настоя сегашното ограничение да остане в сила заради липсата на морал и култура на шофиране  у българите. 

 

Бойко Борисов кога се е движил в ограничение? Веднъж го гоних, стигнах до 150 км/ч и се отказах", каза още Такоров. 

 

Опозицията ще поиска президентът да наложи вето върху този текст от закона. Депутатите от мнозинството се отказаха от намерението си от първо четене - да забранят билбордовете по магистралите и първокласните пътища на страната. В този обрат опозицията заподозря защита на бизнес интереси. Рекламните съоръжения остават, а до шест месеца Пътната агенция ще изготви правила за тяхното обезопасяване и отдаване под наем. Промените в закона регламентираха и нов вид пътища - скоростни пътища. Това на практика са магистрали, но без аварийните ленти. Разрешената скорост по тях е 120 км/ч. Такива обаче все още нямаме.  

 

Още когато се появи идеята за увеличаване на максималната скорост на 140 километра в час по магистралите, проверихме дали това ще застраши безопасността на пътя. 

 

Според  експерти от Съюза на българските автомобилисти по-високата допустима скорост няма да увеличи броят на катастрофите. Автомобилистите отчитат още, че в момента голяма част от шофьорите така или иначе не спазват ограниченията и карат с над 130 километра в час по магистралите.

 

Репортер: Мария Цънцарова