Цените на петрола в Европа паднаха след изборите в южната ни съседка...


"Нова демокрация" спечели най-много гласове на проведения вчера парламентарен вот. Консервативната партия, която подкрепя спасителния икономически план на Европейския съюз, получава 29,66 %.

Втора, с 26,86 %, се нарежда Коалицията на радикалната левица „Сириза", която поиска предоговаряне на условията по спасителния план за страната. Социалистите от ПАСОК са трета политическа сила с 12,28 % от гласовете.

Места в парламента си осигуряват още четири формации - "Независими гърци", "Златна зора", Демократична левица и Гръцката комунистическа партия. По правило, партията спечелила изборите получава като бонус 50 депутатски места.

Така „Нова демокрация" и ПАСОК, които подкрепят договорения спасителен план, събират заедно 162 места в 300-местния парламент. А това е достатъчно за съставяне на правителство. До предсрочните избори се стигна, след като на предишния вот през май нито една партия не успя да състави кабинет.

Въпреки скромната победата на „Нова демокрация", резултатът от вота беше посрещнат с одобрение от западноевропейските лидери. На пазарите обаче се усеща продължаващата несигурност, въпреки победата на десницата в Гърция.

Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната пожелаха Гърция бързо да състави ново правителство, за да проведе обещаните реформи в замяна на финансова помощ. Представители на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд ще посетят Атина веднага след сформирането на новото правителство, за да обсъдят по-нататъшни мерки.

В телефонен разговор с лидера на спечелилата партия Адонис Самарас, германският канцлер Ангела Меркел е изразила надежда, че Гърция ще спазва европейските си ангажименти в областта на реформите. Според нея резултатите от изборите са "добра новина за еврото, за еврозоната и за Европа".

Цените на петрола се понижиха днес в европейската търговия след първоначалния оптимизъм от резултатите в Гърция, тъй като инвеститорите отново насочиха вниманието си към дълбоките проблеми на дълговата криза в еврозоната. Основните индекси на Уолстрийт също се понижиха в началото на търговията.

В 19:00 часа вчера, след 12-часов избирателен ден, бяха пуснати първите прогнози и резултати. В началото разликата от под половин процент, караше да се чувстват несигурни и най-големите оптимисти.

Объркаността беше оправдана и за медиите, отразяващи изборите. Но два часа  по-късно резултатите бяха ясни. Нямаше объркване - победителят е „Нова демокрация", начело с опитния Андонис Самарас.

Заради спокойния тон на победителя, Европа може да отдъхне. Но проблемите на Гърция далеч не са отминали.

На живо от Атина с последната информация и анализ на ситуацията вижте пратеникът на Нова Данаил Глишев във видеото.

Вижте и една гледна точка за проблемите на Гърция от позицията на външните наблюдатели. Реформите в Гърция не трябва да са само за сметка на обикновените гърци, смята евродепутатът Сабине Льозинг.

Льозинг, която е представител на Северната зелена левица в Европейския парламент, твърди че и елитът на страната трябва да затегне коланите.

„Мисля, че данъчната политика в Гърция е по-скоро в полза на богатите. Трябва да се обърне внимание, че програмите, които са част от така наречения „спасителен чадър" са насочени към бедните хора, които са по-голямата част на населението и са принудени да носят тежестта от кризата, а не към тези, които печелят от кризата", каза още Льозинг.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.