Премиер ще бъде лидерът на консерваторите от "Нова демокрация" - Андонис Самарас...


В Атина вече има коалиционно правителство. Премиер ще бъде лидерът на консерваторите от "Нова демокрация" - Андонис Самарас.

Разпределението на министерските кресла ще стане ясно по-късно днес, но вече е ясно, че новите управляващи подкрепят пакета от съкращения и оставането на страната в еврозоната.

В кабинета влизат три партии. Освен получилата най-много гласове на изборите - "Нова демокрация", министри в правителството имат и социалистите от "Пасок".

Малката Демократична лява партия обяви, че ще подкрепи коалицията. Лидерът на левите заяви, че ще гласува "за" правителството, с което то ще има мнозинство в парламента.

Малко след новината за сформирането на кабинет, посоченият за премиер Антонис Самарас отиде при президента на страната Каролас Папуляс, за да го информира за постигнатата договорка. След това лидерът на "Нова демокрация" положи клетва. Той обеща да направи всичко възможно, за да се пребори с икономическата криза и да даде надежда на хората.

Очаква се новосформираното коалиционно правителство да се опита да облекчи условията по финансовия пакет за излизане от кризата. Атина получи помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд на стойност 110 милиарда евро през 2010-та година, а през 2011-та още 130 милиарда. 107 милиарда евро пък беше дългът на страната към частните инвеститори, който беше отписан.