Страната ни е на първо място и по размер на сивата икономика сред страните-членки в ЕС...

Повече от половината българи търпят материални лишения. Tова е над 3 пъти повече от средното ниво в Европейския съюз и поставя страната ни начело по този показател.

България е на първо място и по размер на сивата икономика сред страните-членки с 32.3 %. Това сочат данните от тримесечния доклад на Европейската комисия за заетостта и социалната ситуация.

Ако хората в дадена страна не могат да си позволят поне 3 от 9 основни стоки и услуги, се смята, че те живеят в лишения. Според доклада това важи за 56 на сто от българите. Те имат проблем да платят наем, заеми или сметки.

43 на сто от хората у нас – най-много в Евросъюза – са заявили, че не могат да си позволят поне през ден да ядат месо или риба. 50 процента не могат да си купят нови дрехи, 11 на сто нямат два чифта удобни обувки, а 16 процента – мобилен телефон.

Първи сме и по дял на младите хора, които нито учат, нито работят – при средно 13 на сто. В Евросъюза у нас те са над 20 процента. В България са регистрирани и най-ниската заетост сред мъжете, както и най-слабо застъпена практика да се работи на непълно работно време.