Канцлерът определи френската идея за общи облигации на еврозоната като неосъществима...

"Няма бързи или лесни решения за изход от дълговата криза в еврозоната", обяви в реч пред парламента германският канцлер Ангела Меркел. Това се случва ден преди ключовата среща на върха на Европейския съюз.

Меркел заяви категорично, че френската идея за общи облигации на еврозоната е неосъществима. Разногласията между Берлин и Париж по въпроса се обсъждат в момента между Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

На този етап идеята за общи облигации на еврозоната, т. нар. еврооблигации, със сигурност няма да бъде подкрепена от най-голямата европейска икономика, каза канцлерът.

Според Меркел, емитирането на подобни ценни книжа ще бъде погрешна политика, а ресурсите на Германия имат граници.

"Наложително е да не даваме обещания, които не можем да изпълним и да въведем това, което сме договорили", обяви тя под аплодисментите на депутатите. "Може да има съвместен дълг, само когато има достатъчен контрол", подчерта Меркел.

Според френския президент Оланд и още няколко лидери в Европа, еврооблигациите ще гарантират стабилност и ще предпазят от сриване икономики в затруднено положение, като тези на Италия и Испания.

Ръководителите на 27-те страни-членки на Европейския съюз се събират утре на 19-тата си среща от началото на гръцката криза в края на 2009-та година.

Надеждите тази среща да даде силен отговор на кризата обаче не са големи, особено след новините за сериозни различия между евролидерите по отношение на стратегията за изход от кризисната ситуация.