Причината е, че от 1-ви юли влиза в сила по-скъпата тарифа на тока...

Голяма част от българите ще трябва да отчетат сами електромерите си в края на този месец. След като го направят, ще трябва да занесат показанията си в някой от клоновете на електроразпределителните дружества или да ги съобщят по телефона.

Това важи за абонатите на ЧЕЗ и EVN. Причината е, че от 1-ви юли влиза в сила по-скъпата тарифа на тока. И за да сме напълно сигурни, че ще платим изразходваното за месеца на по-ниските цени, ще трябва да се отчетем сами.  Единствено за клиентите на ЕОН в Североизточна България няма да има извънредно самоотчитане.

Клиентите на ЕVN, която снабдява с ток Югоизточна България, имат възможност сами да отчетат консумирания от тях ток до 1 юли. Той ще бъде изчислен по сега действащите цени. Хората ще могат да предоставят показанията между 2 и 5 юли, лично, в най-близкия офис на компанията. Ако не се възползват от тази възможност обаче сметките им ще бъдат изчислени по специална формула, спусната от енергийния регулатор.

Единствено дружеството, обслужващо Североизточна България – ЕОН не призовава абонатите си за извънредни самоотчети в този период. Те съобщават, че предлагат тази услуга стандартно всеки месец. За формиране на сметките от дружеството ще приложат процедура за пропорционално разпределение на дните преди и след промяната на цената.

Припомням ви, и за трите дружества се очаква повишаване на цената с около 10 % от 1-ви юли.