Събитието ще бъде отпразнувано с концерт на духовия оркестър...

Преди 133 години, на 12 юли, е извършен първият ескорт на княз Александър I Батенберг от националната гвардейска част.  Днес, повече от столетие по-късно, българските гвардейци организират  специално честване, част от което ще бъде отбелязано с концерт от духовия оркестър.

 

„Оркестърът винаги се старае, когато излезе пред  публика, да поднесе разнообразен репертоар, така че да остане в душата и в сърцата на своите слушатели", заяви капитан Ради Радев, който е и главен диригент на Българската армия. Тази година се навършват 100 години от Балканската война, което ще бъде усетено в избора на повече български бойни маршове, съпровождали войниците на бойното поле.

 

Концертът е организиран в две части и ще започне в 17.00 часа пред Народния театър. На обед пък се очаква и тържествена смяна на караула пред Президентството.

 

Гвардейският оркестър има щастието да участва в протоколни мероприятия, свързани с българската държавност както в страната, така и в чужбина. Другата неговата гордост и радост са трите дами, които свирят редом с останалите гвардейци.

 

Целия разговор и маршовете, които гвардейците изсвириха за екипа на „Здравей, България", гледайте във видеото.

 

Репортер: Вероника Димитрова