Според бившия лидер на БНП бомбата пред офиса на ЕВРОРОМА в Сандански е поставена, за да всее смут..

„Някой иска да нагнети етническо напрежение", смята бившият лидер на Българската националистическа партия Боян Расате. Поводът за неговия коментар беше избухналата бомба в края на миналия месец пред офиса на партията ЕВРОРОМА в Сандански. Вследствие на силния взрив 59-годишен мъж остана без ръка, засегнати са сериозно слуха и зрението му.

Според Расате впечатление прави тенденциозният начин, по който се води заседанието срещу задържаните за случая четирима младежи. Той заяви, че на защитата не е била дадена възможност да представи своите доказателства. Един от доводите на прокуратурата, които според Расате са несериозни, е, че при обиска у едно от момчетата е намерено голямо количество историческа литература, включително книга за българската революционерка Мара Бунева. Най-големият коз на обвинението е, че от четиримата души са взети натривки и експертизата е показала положително наличие на химически вещества. Защитата на обвиняемите обаче е обяснила, че подобни вещества могат да бъдат намерени навсякъде и да попаднат върху всеки. Расате подчерта, че задържаните живеят в земеделски район, откъдето би могло да попадне и едно от веществата – амониев нитрат.

Според  лидера на ЕВРОРОМА Цветелин Кънчев няма някаква политическа причина за взрива. Дали обаче има етническа, предстои да бъде доказано, добави той. „Когато общественото мнение влезе в съдебната зала, правото излиза през прозореца", коментира Кънчев, като подчерта, че той не познава обвинените младежи и не настоява за тяхната вина. Кънчев призова съда, ако няма достатъчно доказателства, да освободи задържаните и да не се влияе от общественото мнение.


„По принцип в България можем да чуем всичко за всеки по различен начин", коментира още лидерът на ЕВРОРОМА.

В Сандански допреди година не е имало етнически проблем, подчерта Кънчев. Под въпрос обаче са останали редица случаи, завършили с минимални присъди или без такива, на редица дори тежки посегателства над роми.

Расате коментира, че два дни по-късно след задържането на заподозрените за атентата в центъра на Сандански, е имало втора бомба, обезвредена от полицаите. Той цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, който заяви, че случаят е криминален и няма политически мотиви за поставянето на бомбата пред офиса на ЕВРОРОМА.

В декларация, разпространена до медиите от инициативния комитет в защита на обвиняемите, се настоява за безпристрастност на полицията, съда и прокуратурата и намиране на истинските виновни за атентата. „Считам, че някой манипулира съда и полицията", категорично беше мнението на Расате. Според него организираната престъпност и политическото лоби отдавна да се намесили в правораздаването. Цялата ситуация в региона е криминална, тъй като за две седмици имаше две бомби и един разстрел на местния бизнесмен Васил Донев, с прякор Доневио, недалеч от Разлог. Според Расате бомбата пред офиса на партията е поставена съвсем умишлено, за да могат да бъдат обвинени след това хора, които отговарят на подходящия за това профил. По подобен начин за избухнали и етническите войни в Азербайджан, Армения и Косово, допълни той.

„Трябва да има една силна вяра в държавата и държавните институции" пък заяви Кънчев. Според него всяко едно гадаене в ефир само пречи.

Преди около седмица над 30 националистически и граждански организации учредиха комитет в защита на обвиняемите младежи. Расате допълни, че сред членуващите има екоорганизации, пенсионери и такива с различни политически възгледи.

 

Целия разговор с Боян Расате и лидера на ЕВРОРОМА Цветелин Кънев гледайте във видеото.