Трудно е съставянето и връчването на акт за нарушение на подобни нарушители...

Преди дни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се закани лично да следи за нерегламентирани продажби на царевица, гевреци и всякакви храни по плажовете.

Последният официално констатиран случай на продажба на царевица е на плаж Кабакум.

„Трудно е съставянето и връчването на акт за нарушение на подобни нарушители", каза д-р Живка Манева, директор на Агенцията за безопасност на храните във Варна.

Продавачите бягат, когато им се наложи санкция. Ако никой от инспекторите не догони самоотвержено беглеца, той си остава ненаказан.

Плажуващите разказват, че разносните търговци са най-активни в почивните дни, когато рискът от проверки е по-малък. През седмицата обаче също не се лишават от продажби.

Глобите не плашат продавачите с кошници, потвърждават и от заведенията край плажа.

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че храните, разнасяни по плажа, са опасни и се надяват с намаляване на търсенето този тип търговия да се ограничи.

„Има свободен достъп на хората до плажовете. При това положение всеки един би могъл да отиде на плажа и да извърши подобен род нерегламентирана търговия", каза още д-р Манева.

Затова инспекторите се надяват на съдействие и от страна на концесионерите. Как точно да го получат, предстои да бъде обсъдено на специална работна среща.

Репортер: Искра Урумова