Историческият музей в града осигурява безплатен достъп до две от местата, където е пребивавал Левски...

 

Днес се навършват 175 години от рождението на Васил Левски. В памет на Апостола Великотърновския исторически музей предоставя безплатен достъп до две от знаковите места, в които е пребивал, дни преди да увисне на бесилото. Това са турският конак, където е бил разпитван, и затворът, в който е лежал.

 

 

На 28 декември 1872 г. Васил Левски е заловен и хвърлен в Търновския етапен затвор. В спомените си лежали в зандана споделят, че там е било като в ада. За изтръгване на признания надзирателите прилагали над 15 вида мъчения - обгаряне с нажежени в камината шишове, одиране на кожата с кремък, както и забиване на игли под ноктите. Един от надзирателите в затвора предпочитал да бие затворниците с отрязани въстанически глави.

 

Над Апостола обаче никой не издевателствал.

 

„Той е бил сложен в отделна килия, за да няма досег с другите затворници. Според думите на д-р Стат Антонов, Апостола се намирал в добро физическо състояние, пазачите са се грижили за него. Има една повърхностна рана на ухото от куршум, вероятно одраскал го при залавянето му”, обяснява Светла Атанасова от Регионалния исторически музей в старопрестолната столица.

 

Сам, вероятно окован, Васил Левски престоява в затвора до 31 декември. Разпитван е почти всеки ден в близкия конак. И може би историята щеше да бъде различна, ако не се намерил един чорбаджия.

 

„В този момент турската полиция разполага с негов портрет, но не е наясно кой е заловеният. В третия разпит в сградата на турския конак е установена неговата самоличност. Затова помага на местната полиция и местния търговец Стефан Карагьозов, който се е познавал лично с Апостола”, разказва Атанасова.

 

От Търновския комитет решават, че могат да измъкнат Левски от затвора. Начело на двата плана стои съратникът му Христо Иванов-Големия.

 

Единият предвиждал да се запали конака и в суматохата затворникът да избяга. Този план обаче не успял. Хвърлени факлите попадат на плочниците и не предизвикват пожар.

 

Според втория план била организирана засада на конвоя, който трябвало да ескортира Левски до София, но се разминали със заптиетата и пътят към бесилото останал открит.

 

А от онова време, освен килията, музеят пази няколко реликви - печати на Българския революционен централен комитет, поръчвани от Левски, дконският му орар и една от седемте запазени до днес негови снимки.

 

Репортер: Йовка Драганова