Мнението е на Димитър Цанчев, постоянен представител на България в ЕС...

„Ако стане война в Иран, ще има последици, свързани с глобалната сигурност”.  Това каза в „Здравей, България” Димитър Цанчев, постоянен представител на България в ЕС и бивш посланик в Израел.

 

За да се разбере дали атентатът не е вид наказание спрямо политиката, която водим, би трябвало да има повече яснота за извършителя и силите, които са зад него, категоричен е той.

 

Цанчев отбеляза, че в последните години е имало промени във външната ни политика, които да провокират вниманието на терористите.

 

В случая конкретната мишена са израелските туристи. България е сцена на трагичното събитие, а дали е мишена по думите му на този етап не може да се прецени.

 

Димитър Цанчев цитира предположения, че страната ни е станала обект на атентат, защото е предпочитана дестинация от израелски туристи.

 

Целта на терористите е да накарат обществото да се взира мъчително в себе си и да го отклони от правия път, припомни дипломатът.

 

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху посочи Иран за виновник малко след атентата. Димитър Цанчев предположи, че причината за преценката на Нетаняху се корени в „общата идея на Израел, че Иран представлява по-голяма заплаха, от която и да е друга държава.”