Джеймс Холмс отказва да съдейства на разследващите. Заплашва го смъртна присъда.

 

Стрелецът, който уби 12 души и рани други 58 в кино в Колорадо, днес бъше изправен пред съда. И до момента полицията не е обявила какви са мотивите на Джеймс Холмс да извърши ужасяващото престъпление. Съседите и приятелите му го описват като нормален човек, който нямал вид на психично болен.

 

Холмс е държан в самостоятелна килия заради неговата собствена безопасност, обявиха от полицията.

 

По непотвърден информация той не оказвал съдействие на следователите и заявил, че ще говори само пред адвоката си.

 

Вчера сапьори успяха да разминират апартамента на нападателя. Служителите на реда са открили вътре компютър, който вероятно ще даде важна информация за мотивите и ще се окаже едно от основните доказателства по делото. В жилището имало маска на Батман и плакат на филма.

 

Полицията заяви, че заподозреният е действал преднамерено и хладнокръвно, като е купувал оръжия и муниции системно през последните месеци.

 

Джеймс Холмс няма криминално досие, освен глоба за превишена скорост. Властите не подозират, че има връзка с терористични организации.

 

Президентът на САЩ Барак Обама се срещна със семействата на жертвите на стрелбата в градчето Аурора в щата Колорадо. Той каза на близките, че цялата страна е зад тях и се моли с тях.

 

Междувременно стана ясно, че убийствата в Аурора спасиха живот. Белият дроб на жертва на трагедията е бил присаден на болен мъж. В една от социалните мрежа се появи снимка на болния. До момента няма официално потвърждение на новината.

Само за няколко часа съобщението предизвика почти 3 хил. коментара, а снимката бързо се разпространява в интернет. В САЩ 100 хил. души чакат донор на органи. Всеки ден умират 18 от тях.

 

Подробности вижте във видеото.