Мая Манолова от левицата: Моделът "ГЕРБ" е изчерпан, Европа ще разговаря със следващото правителство.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров каза, че според него последният доклад на Европейската комисия категорично е положителен, защото в него е включена похвала за проявена „политическа воля” от страна на правителството.

Мая Манолова от левицата опонира, че това е най-лошият доклад, който държавата ни е получавала за последните 5 години. „Наистина там е казано, че в някои моменти правителството е проявявало политическа воля и аз твърдя, че това се отнася включително до 2010-та година, когато е било управлението на ГЕРБ”, каза Манолова.

„Проблемът на България е, че няма резултати”, допълни тя. Манолова обобщи посланието в доклада така: Усилия има, резултати няма.

Спорът между двамата народни представители се пренесе към темата за това кой е виновен.

По думите на Манолова, България е загубила посоката. След 2010-та година няма никакви действия за развитие в съдебната система и правосъдието, допълни тя.

„ГЕРБ катастрофираха в сферите, в които твърдяха, че са най-силни”, каза още Манолова, цитирайки статистика, че 96 % от запитаните българи смятат, че престъпността у нас се е увеличила.

„На някои им се иска просто 2008-ма година да не се споменава, а това са фактите”, констатира Лазаров, уточнявайки грешките на Тройната коалиция в сферата на правосъдието.

По-думите на Лазаров, фактът, че следващият доклад ще е след година и половина, вместо след 6 месеца, това означава, че Европейската комисия има доверие в България.

Мая Манолова отсече, че според опозицията, управлението не разбира какво се опитват да им кажат от Европа, допълвайки, че моделът „ГЕРБ” е изчерпан. „Ще разговаряме със следващото правителство”, каза още Манолова, парафразирайки посланието в доклада на ЕК.

 

Така гледните точки на двамата депутати се конфронтираха на база интерпретация на факта, че се прекратява 6-месечния мониторинг на Европейската комисия. Лазаров счита това за положителен знак, който е доказателство за доверието, че страната ни е на прав път. Манолова каза, че това просто означава, че Европа не желае повече да разговаря с ГЕРБ и чака следващото правителство да дойде на власт.

 

Според нея, Шенген се е превърнал в мираж и България ще има шанс да влезе в пространството, едва с предстоящото си управление.

 

"Не е мираж. Есента, г-жо Манолова, ще се вземе решението и за Шенген", каза Лазаров.