Сали Райд издъхна след продължителна битка с рак на панкреаса...

Съединените щати загубиха първата си жена астронавт. На 61 години от този свят си отиде Сали Райд, която на 18-ти юни, 1983-та година влезе в историята като първата представителка на нежния пол извън Съветския съюз, полетяла в Космоса.

 

Райд, която е физик по професия, беше на борда на космическата совалка "Чалънджър" по време на шестдневния полет в орбита. Година по-късно тя полетя на втората си мисия със совалката. Общият й престой в Космоса продължи над 343 часа. След като напуска НАСА през 1989-та година, Райд става професор в Калифорнийския университет. Създава и фондацията „Сали Райд сайънс”, която насърчава младите жени да се отдадат на кариера в науката.

 

Райд беше член на комисиите, които разследваха трагичните злополуки със совалките „Чалънджър” и „Колумбия”. „Историческият полет на Сали в космоса заплени въображението на нацията и я превърна в име, за което всички говорят”, заявиха от фондацията й „Сали Райд сайънс” в декларация след новината за кончината на знаменитата жена. От НАСА коментираха, че Съединените щати са изгубили „един от най-добрите си лидери, учители и изследователи”.