Тя изчезва през 1937 г. по време на околосветски полет...

Най-голямата търсачка Google отбелязва 115 години от рождението на американския авиатор Амелия Мери Еърхарт, една от първите жени-пилоти и първата жена, прелетяла над Атлантическия океан. Тя изчезва на 2 юли 1937 г. над Тихия океан по време на околосветски полет, а две години по-късно е обявена за мъртва.

 

1904-та година, седемгодишната Амелия в желанието си у дома да има увеселително влакче,  закача стръмни релси за покрива на къщата си и се спуска по тях в дървена кутия. Експериментът й носи разцепена устна, но и невероятно въодушевление.

 

Амелия вижда за първи път самолет едва три години по-късно, но отказва поканата на баща си да се повозят на него. Тя се качва за първи път на самолет едва през декември 1920 г.

 

Твърдо решена, че ще лети, тя се заема с каране на камион и работа в телефонна компания, за да спести хиляда долара, необходими за уроците по летене. Година по-късно постъпва на учение при Анита Снук и купува първия си самолет "Кинър Ърстър", който кръщава "Канарчето". Именно с него се вдига на 14 000 фута и поставя световен рекорд за жените.

 

През 1935 г. 34-годишната Еърхарт излита сама от Харбър Грейс, Нюфаундленд с идеята да повтори презатлантическия полет на Чарлз Линдберг. След 14 часа и 56 минути каца на пасище в Северна Ирландия.  През същата година тя става и първият човек, летял соло от Хонолулу до Оукланд, Калифорния.

 

Амелия планира най-дългия полет около Земята - 47 хил. км. Остават й само 11 хиляди. Но на 2 юли 1937 г.  над Тихия океан Амелия Еърхарт изчезва безследно. Въпреки изчезването й, тя остава като човек, който никога няма да бъде забравен.

 

Репортер: Живко Константинов

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.