Екип на Нова ТВ откри фирмата, закупила изтребителите...

Доскорошната гордост на българската авиация - едни от най-добрите ни разузнавателни изтребители, гният от години в двора на селскостопанска кооперация в пловдивското село Катуница.

 

Дворът кооперацията прилича по-скоро на военно летище, отколкото на селскостопанска постройка. Вместо трактори, тук се съхраняват изтребители. Зад заключената ограда има 10 бомбардировача МиГ 23 и четири учебно-бойни самолета L-39. До преди 10 години тези машини са летели от базата в Чешнигирово, но след нейното закриване самолетите са преместени тук, разказват местните хора.

 

Жители на селото смятат, че са закупени за скрап и с намерението да се продадат за трети страни, но не се е състояла сделката и самолетите са останали неизползваеми тук.

 

„Явно фирмата, която ги е закупила, използва стопанския двор и си плаща наем за това на самата кооперация”, казва Красимир Юруков - кмет на село Катуница

 

„Самолетите са на Военното министерство са”, каза Георги Кузмов - председател на земеделската кооперация в селото.

 

От Министерството на отбраната заявиха, че изтребителите не са техни. Те са продадени на частна фирма още през 2006 г. От ведомството не уточниха кой е купувачът.

 

Екип на Нова ТВ откри фирмата, закупила изтребителите. Управителят й Ивайло Йотов обясни, че самолетите не са в изправност за летене и че компанията му извършва услуги, свързани с тяхната експлоатация.

 

Все още фирмата няма окончателно решение за реализацията на техниката, но има пълното право да продаде изтребителите на трети страни. Какво ще е бъдещото на доскорошната гордост на военната ни авиация, засега остава пълна загадка.

 

Репортер: Благой Бекриев