Според образователния министър скандалът с дипломите в Турция е продиктуван от търговски интереси

"България е лидер в Югоизточна Европа в сферата на образованието и науката. Дори 22 години хаотичен преход и сега, в годините на кризата, нашето образование продължава да бъде изключително стабилно”, коментира образователният министър Сергей Игнатов в студиото на „Здравей, България”. Това според министърът е и причината, заради скандала с българските дипломи в Турция.

 

На сайта на Турския съвет за висше образование (ЙОК) пише, че се замразява разглеждането на български документи – не на дипломи или академични справки, подчерта Игнатов. Едновременно с това не се заверяват и кандидатстудентски документи на  турски граждани, които желаят да учат в българските университети, допълни той.

 

Турция, както и България, е страната в европейското образователно пространство по конвенция и като такава е длъжна да признава образователните квалификации и степени. Решението на съседката ни е доста странно според Игнатов, имайки предвид и кандидатстването на Турция за член на Европейския съюз.

 

„Основната причина е усилията на поколения българи през 20 век да превърнат България в абсолютен лидер на науката в Югоизточна Европа”, твърдо смята Игнатов. Той коментира, че има една диплома, която е легитимна, но приложението й, в което са записани броя часове и оценките, е подправена. Случаят е от 1994 г. и е окачествен като престъпление от общ характер, извършено от турски гражданин, и то не може да постави черен печат върху нашето образование, смята още министърът. Според него нещата ще се нормализира веднага, след като мине кандидатстудентската кампания.

 

Търговски интереси в скандала има, категоричен беше министърът. Чуждестранните студенти от държава, която не е член на Съюза, заплащат между 3 и 8 хил. евро в български университет. „Напълно разбирам амбициите на нашата югоизточна съседка”, допълни Игнатов. Според него е естествено страна, която е значително напреднала икономически, да иска да стане лидер, в това число и образователен, в региона. През последните години почти във всеки областен град в Турция се създадоха университети, в които се инвестираха много средства, коментира още министърът.

 

Междувременно Игнатов сподели, че е изпратил писмо до вътрешния министър Цветан Цветанов, в което е изложил всички факти около скандала. Посочени са и всички фирми, които набират турски студенти. Съветът на ректорите и външното ни министерство също са готови да съдейства и да се направят необходимите проверки, допълни Игнатов. За облекчение на все пак желаещите турски граждани да учат в България крайният срок за подаване на документи вече в премахнат и те могат да кандидатстват по всяко време.

 

Междувременно Игнатов апелира да не се хули българското образование, а по-скоро някой министър, който не си е свършил работата. Все пак за в бъдеще българските дипломи ще продължават да бъдат все по-добре защитени. Освен специалните стикери, документите ще бъдат сканирани и качени на сайта на образователното министерство. Засега най-защитени са дипломите на Софийския университет, допълни Игнатов.

 

Оказа се, че все по-голямо желание да учат и да наваксат пропуснатото имат и ромите в Берковица. Близо 200 възрастни роми от региона не пропускат и ден, за да седнат на чина и да се научат да четат и пишат.

 

В почти порутената сграда на училището всеки делничен ден с раници на рамо се обучават 190 роми. Най-младият дошъл да чете и пише е на 17 години, а най-възрастният на 83. Повечето от тях са неграмотни и са започнали да учат всичко отначало. Накрая на обучението си, след успешно положен изпит, всеки един ще получи удостоверение за завършен клас.

 

Целия разговор с образователния министър Сергей Игнатов вижте във видеото.