Вътрешното министерство не иска премахване на привилегиите на служителите си

Ден преди обявения полицейски протест, вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че ултиматумът за 25-процентно увеличение на заплатите е невъзможен. Разумното повишение е с между 5 и 7%, а в МВР няма да се съобразят с предложението на финасовия министър за премахване на привилегиите, заяви още Цветанов.


Вътрешният министър е пратил писмо до всички областни дирекции на полицията. В него описва какво се прави за увеличението на заплатите и за подобряване на условията на труд.


Размерът на повишението още не е ясен, но прогнозите са за вдигане на доходите на униформените с до 7 процента.


„Ако вървим в това, което вицепремиера Симеон Дянков беше поставил като условия – премахване на привилегии – увеличаване на заплати, тогава може би щяхме да говорим да се доближаваме до някакви проценти за повече увеличаване. Никакви социални привилегии обаче няма да бъдат премахнати”, категоричен е вътрешният министър Цветан Цветанов.


Според Цветанов, когато „един човек изпълнява стриктно своите задължения, той се нуждае от този компенсаторен механизъм”.
За подобряване на условията на труд се търсели възможности чрез европейско финансиране.


Оказва се, че техниката на българските огнеборци е някъде на около 40-50-60 години, което всъщност „може да бъде само така в автопарковете за историческа ценност, но не и за изпоозване в ежедневната им работа”, категоричен бе Цветанов.


Предстои огнеборците да получат 120 нови пожарни автомобили среден и голям клас.


Репортер: Искра Урумова