В момента България плаща минимален акциз, което не позволява сваляне на цените...

Могат ли да паднат цените на горивата с намесата на държавата? На този въпрос се опита да отговори днес в парламента икономическият министър Делян Добрев. Според него може да се промени облагането с акциз в рамките на Евросъюза за по-бедни страни като България. 

 
„Ние търсим  възможност европейското законодателство да се промени, така че да даде на държавите по-голяма гъвкавост. Държави като България не могат да плащат минималния акциз като на Люксембург”, обясни Добрев.
 
Европейската комисия има изискване акцизът на горивата за всички страни да покрива определени стойности. В момента ние сме на минималните нива, т.е. няма вариант да намалим акциза, за да паднат и цените на бензина и дизела. 
 
Идеята на министъра е акцизът за всяка страна да се определя според покупателната способност или на база на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Все още обаче страната ни търси съмишленици за тази идея.
 
„Намерили сме 6-7 държави, за съжаление обаче има и такива, които не са съгласни с тази наша политика”, каза министър Добрев.
 
Според него сегашната европейска политика за акцизите на горивата затруднява не само нашата икономика, но и тази на други страни. Министърът даде пример със САЩ, където облагането на горивата е десетки пъти по-ниско от европейското.
 
Репортер: Марина Стоименова