На 28 юли Авиоотряд 28 превози два футболни отбора до Варна

За нарушения в документацията с полета на правителствения самолет, който превозил футболните отбори „Витоша Бистрица” и „Чавдар Етрополе” сигнализираха от движението „България за гражданите”. Те са изискали документацията от Авиоотряд 28.

 
Преди всеки полет се попълва документ, чрез който се прави заявка. В един такъв формуляр, оформен на 28 юли, когато до Варна летят двата футболни отбора, от сдружението намират и първата нередност. Първоначално в графата "вид полет" е записано „фери”, което на авиационен език означава „празен полет”. След това обаче някой е задраскал думата и отгоре е написал „обикновен”.
 
В друг документ - така наречения "технически летателен дневник", пък е записано, че полетът е извършен като държавен.
 
От движението на Меглена Кунева питат още защо заявката за подобен полет е дадена дни по-късно от Българския футболен съюз. Молбата е вкарана в Министерския съвет на 1 август, сряда, а полетът, според първия документ, е извършен четири дни по-рано - на 28 юли, събота.
От Авиоотряд 28 пък се заканиха да се обърнат към съда, ако някой ги обвини във фалшификация. Началникът на правителствения екипаж отказа да коментира, защото по думите му, вече тече проверка.
 
По закон правителственият авиоотряд има право да извършва полети единствено със специално предназначение – т.е. да превозва премиера, президента и председателя на Народното събрание, полети за министерства и ведомства. 
 
От резолюцията върху молбата на БФС става ясно, че полетът на футболистите е разрешен от премиера, но срещу заплащане. За това пътуване до Варна от Съюза са платили 23 163,28 лева.
 
Репортер: Марина Стоименова