Застрахователите обясняватт увеличението с по-големите щети, които покриват

Поне с 10% по-скъпа застраховка „Гражданска отговорност” ще плащат шофьорите от следващата година, прогнозират от бранша. Застрахователите мотивират поредния скок с по-големите щети, които покриват, и с ниския дял на колите със сключена задължителна полица.


От началото на годината застрахователният пазар у нас сериозно се е свил. Драстично е намаляло и сключването на доброволни автомобилни полици. В същото време от бранша отчитат с 2-3 пъти по-големи материални и нематериални щети.


Рискът за застрахователя е по-голям, защото има повече пътуващи българи.


„Например, ако един камион с българска „Гражданска отговорност” причини тежка верижна катастрофа с няколко телесни повреди, представете си за какви ужасяващи плащания от наша страна става въпрос. Освен това, в българските съдилища растат и обезщетенията”, заяви доц. Стоян Проданов, изпълнителен директор на застрахователна компания.  


Разходите на застрахователите се увеличават и заради ниския дял на сключените полици „Гражданска отговорност”. Затова още от началото на следващата година ще настояват задължителната застраховка да поскъпне с минимум 10%, което ще бръкне в джоба на шофьорите с поне 20-30 лева. Това означава, че ако през 2012 г. средно сте плащали по 215 лв. за „Гражданска отговорност”, то през 2013 г. сумата, която ще трябва да платите, е средно 240 лв.


От Комисията за финансов надзор отчитат, че през последните месеци обхватът на застраховката „Гражданска отговорност” се е увеличил с 2% и в момента достига 74 на сто. През януари т.г. той е бил 72%, а през юни – 74%. Оттам прогнозират, че броят на застрахованите автомобили ще продължи да нараства.

Повечето шофьори също не виждат причина да плащат повече от догодина. Някои от тях смятат увеличението на вноската като допълнителен разход, други обаче са съгласни с повишението.


Повече подробности гледайте във видеото.


Репортер: Георги Георгиев