Чрез него ще бъде установено как да се вдигат заплатите в сектора

Заплатите на работниците в минно-добивните предприятия вече няма да бъдат забавяни.


А ако правата им бъдат нарушени, договорът с концесионера ще бъде развалян. Всичко това ще стане с въвеждането на единен стандарт за тези предприятия в новия закон за енергетиката.


Над 700 са фирмите у нас, които се занимават с минно добивна дейност. За да има ясни правила и единни критерии в бранша, 100-те най-големи предприятия в отрасъла предложиха общ стандарт за всички. Според него занапред ще са ясни истинските собственици на рудниците. Освен, че няма да се допуска просрочване на заплатите на миньорите, единният стандарт залага и по-добри мерки за безопасност на труда.


„Не само работно облекло. Това са условия технически. Това са вентилация, т.е осигуряване на необходимите качества на въздуха, температурата. Не само работно облекло, лични предпазни средства, безопасни машини и съоръжения. Това са много фактори, които влияят на безопасния труд и ние за това обръщаме най-голямо внимание в камарата”, заяви Лъчезар Цоцорков- председател на Българската минно-геоложка камара.


Тази стратегия ще бъде в основата на новия закон за енергетиката, който ще бъде приет догодина.


 „Например единият от текстовете в новия закон трябва да бъде, че във всеки концесионен договор, сега го няма това изискване, трябва да има текстове, които да гарантират правата на работещите там и нарушаването на правата на работещите да е основание за отнемане на концесията, за да имаме мехинизма, който приложихме в случая с Горубсо- Мадан, за да защитим работещите”, категоричен бе министърът на енергетиката Делян Добрев.


Повече информация гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев