Пилотът се издигна на около 39 километра над Земята чрез специална капсула

Скокът от ръба на космоса - над 39 километра височина, на австрийския екстремен спортист Феликс Баумгартнер е успешен. Неговият опит започна в 18.30 часа българско време. Тогава пилотът излетя от щата Ню Мексико, САЩ в капсула, прикрепена към много тънък балон, пълен с хелий. Около 21.20 часа българско време мисията приключи с успешното кацане на земя.

На няколко пъти скокът бе отлаган, а днес се забави поради лоши климатични условия.

Скачайки от над 39 000 метра, Феликс Баумгартнер достигна и изпревари скоростта на звука в състояние на свободно падане.

Въпреки че австриецът се надяваше да развие скорост от 1200 километра в час, той успя да достигне по-малко - 1173 километра в час. Опитът му го превърна в първия човек в историята, преминал звуковата бариера само по скафандър, и първият човек, направил най-висок полет с балон. Феликс Баумгартнер не подобри рекорда за оставане  най-дълго в състояние на свободно падане. По предварителни данни, той е успял да постави нов рекорд за най-висок и най-бърз скок.

Издигането продължи около два часа и половина.

За този скок 43-годишният авантюрист се готви от 5 години.

Най-голямата опасност за Феликс Баумгартнер по време на експеримента беше да загуби контрол над маневрите си и да започне да се върти около себе си, което би довело до загубата на съзнание.

"При мисия като тази трябва да сте готови умствено и да имате абсолютен контрол върху движенията си, а аз съм отлично подготвен", обясни преди скока той.

Над 2 милиона души проследиха на живо скока му в сайта Youtube.

 

Постижението е от изключителна важност за науката, тъй като ще бедъ спомогнато разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата.