Потоп действително е имало, тъй като археологическите доказателства говорят за това

Потоп в библейски мащаб - преди 7500 години такова явление сериозно е застрашило бъдещето на човечеството. Древната митологията и религиозните книги описват катаклизми с митични герои като Ной и неговия ковчег.

Потоп действително е имало, тъй като археологическите доказателства говорят за това. Пещерата „Духлата” от южната страна на Витоша пази свидетелства за колосални валежи отпреди седем хилядолетия .

„Същевременно има независими данни от Института по океанология във Варна, че морското ниво също се е повишило точно по това време. При това то се е повишило със 100 метра”, обяснява доц. д-р Явор Шопов от  Центъра за космически изследвания към СУ.  

Преди потопа Черно море е било сладководно езеро. Залято от солените води на Средиземно море, под вода остават 160 хиляди квадратни километра земя. Измират всички сладководни организми.

По думите на доц. д-р Явор Шопов я момента на дъното на Черно море има слой умряла органична материя, дебел 1 метър. Той е датиран с радиовъглеродна технология и възрастта му е 7500 години.

Историческото наводнение, описано в митологията и книгите на много религии е предизвикано от космическа катастрофа, смятат учените.

Според тази хипотеза ето как е започнал големият библейски потоп – със сблъсък на астероид със .

Едно такова взривно повишаване на излъчването на Слънцето предизвиква увеличаване на изпаренията от океаните. А тази пара започва да пада под формата на небивали валежи.

В комбинация с топенето на ледниците, преди 7 хилядолетия познатият ни свят остава под вода.

Астероидът, който може да предизвика подобен катаклизъм, трябва да е с радиус около 2 километра или диаметър – 4 километра.

Учените успокояват, че опасността светът отново да се изправи пред подобна катастрофа е незначителна. Но добавят, че дори и това да стане, човекът ще е безсилен да се справи с нея.

Репортер: Николай Василковски