По думите му до момента остават много въпросителни по казуса

Делото срещу бившия военен министър Николай Цонев трябва да бъде проверено на европейско ниво. Това коментира вътрешният министър Цветан Цветанов в студиото на "Здравей, България". Цонев беше оправдан по обвиненията в корупция.

„По темата корупция България търпи най-големите критики”, заяви Цветан Цветанов. „Ето едно дело, което трябва да бъде акцент в комуникацията ни и в партньорството е ЕК , за да се провери от момента на постъпване на информацията на тази корупционна схема до момента на задържането и разбира се как е проведено разследването”, коментира вътрешният министър.

По думите му до момента остават много въпросителни по казуса.

 

Цветанов коментира и темата със СРС-та в работата на МВР. Според вътрешния министър по въпроса има огромно неразбиране в общественото пространство.

„Имаше много говорене, че хиляди са хората, които се подслушват и едва ли не България цялата е опасана само в специални разузнавателни средства”, заяви Цветанов. Той уточни, че 7800 са подслушваните лица за 2012 година или 0,1% от населението. По думите му в повечето случаи се подслушват лица, занимаващи се с трансгранична организирана престъпност.

„Нямаше да прилагаме толкова СРС-та, ако имахме адекватна правораздавателна система”, заяви Цветанов.

По случая с френските парашутисти, които бяха хванати в нива край село Коиловци, Цветанов заяви, че става въпрос за изцяло криминален случай с лица, които се занимават с малко по-екстремни спортове.

 

Целият разговор с вътрешния министър Цветан Цветанов гледайте тук