По думите му такъв дебат ще даде възможност на българите да направят своята преценка

„Нуждаем се като общество от дебат на тема „Сигурност на ядрените енергийни мощности”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от „Коалиция за България” Румен Петков.


По думите му всякакви такива форуми, които ще дадат възможност на българския гражданин да направи своята преценка – необходима ли ни е ядрена енергетика в перспектива, са „полезни за референдума, защото те ще способстват дори този, който счита, че това не е добро решение за България, да отиде и да заяви своята позиция”.


Петков обяви, че наскоро във Виена се е провела среща с двама от вицепрезидентите на Международната агенция за атомна енергетика.

 

„Аз мисля, че сега е момента да кажем, че президентът Плевнелиев беше прав, когато направи на два пъти декларативното изявление, че се нуждаем от широка дискусия, която да позволи на обществото да се запознае с въпроса”, категоричен бе депутатът от "Коалиция за България".


Според него такъв форум може да се организира след около две седмици, когато предстои мисия на Международната агенция за ядрена енергетика в АЕЦ "Козлодуй".


Припомняме, че 27 януари е датата, която президентът Росен Плевнелиев обяви, за провеждане на референдум в България. Въпросът е „Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”


По тази тема депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов заяви, че е недопустимо в самия въпрос да фигурира думата „Белене”. По думите му това е въпрос, единствено в правомощията на Министерския съвет.


Петков пък успя да го контрира с думите, че това е измислена дилема: „Аз продължавам да не разбирам защо трябваше да пренаписваме въпроса. Освен една причина – да демотивираме хората и да ги отвратим”.


Целия разговор може да чуете във видеото.