Стефан Първанов обича четенето от 6-годишен

На фона на всеобщото мнение, че хората на четат, мъж от град Лом притежава над 1200 книги. Чете и купува откакто бил на 6 години, а най-любима му тематика е за кораби, подводници и самолети.

Стефан е обикновен шофьор на товарно такси в Лом. Разказва, че използва всяка свободна минута да чете, докато чака клиенти. На година прочита близо двеста книги.

 „В момента съм на „Големия сън” на Реймънд Чандлър за инспектор Марлоу, книгата е издание през 89 година”, разказва Стефан Първанов.

Мъжът живее скромно със своето семейство. Мечтае да си нареди книгите на едно място, но все не му достигат средства.

 „Държа ги по кашони, чували, някой съм ги изгубил, тъй като съм се местил преди да дойда в тази къща”, разказва Стефан Първанов.

Въпреки несигурните пари, които изкарва, всеки ден заделя по лев – два, за да си купи в седмицата по една книга. Не държи да са нови, а да са му интересни. Навремето, когато разнообразието от книги не било голямо, често прибягвал и до хитрости, за да се сдобие с бройка.

 „Имам биографията на Чарли Чаплин. Когато исках да я купя, нямах толкова пари. Но в книжарницата в центъра на Монтана всеки вторник и петък докарваха книги и я мушнах най-отдолу и когато събрах пари отидох и си е купих”, разказва Стефан Първанов.

Мъжът не спира да насърчава и децата си да четат. Обогатил е тяхната библиотека с различни енциклопедии и приказки за деца.

Репортер: Биляна Борисова