По онова време се е водила стриктна документация на всички публични домове

Държавният софийски архив отбелязва 60-годишния си юбилей с представянето на изложбата „София - позната и непозната”. В сградата на архива на ул. „Московска” №5 всички желаещи ще могат да видят непоказвани документи, снимки и скици за емблематични сгради, институции и личности, свързани с историята на столичния град.

 

Софийският архив започва да функционира през юли 1952 г.


„Без преувеличение можем да кажем, че Софийският държавен архив е първоприемник на първообраза на българските архиви, създаден по инициатива на кмета на град София - Владимир Вазов през 1928”, заяви Николай Стоименов, директор на Държавния софийски архив.

 


Сред непоказваните документи се оказват и странни списъци на най-старата професия. В сградата се пази непокътнат и списък на проститутките по онова време.


Оказва се, че по това време се е водила стриктна документация на всички публични домове и техните съдържателки. Така наречените бордеи са били съвсем законни.


В архива се пази и план на главната фасада на пивоварна фабрика "Братя Прошек”, диплома, издадена от Софийския университет в далечната 1922 г., както и план-скици на забележителния архитект Никола Лазаров за военноисторически музей в Борисовата градина, който за съжаление обаче не е реализиран.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Живко Константинов