Журналистката заяви, че не е очаквала да има такава „неистова омраза” между митрополитите

„Не очаквах такава неистова омраза и вражда между митрополитите, които би трябвало да насаждат любов и смирение сред миряните, както и в своята среда. Битката между тях става толкова ожесточена, че ние просто нямаме възможност на избор. Какво трябва да избираме в момента – между "Ролекс"-а и "Линкълн"-а?”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” Валерия Велева – първи зам.-главен редактор на в. „Преса” по повод битката за патриаршеския стол, която се разрази след погребението на патриарх Максим.


Велева определи ситуацията като „най-тежкото време, което настъпва за църквата, защото тя отвътре се оказа изключително гнила”.


Ловчанският митрополит Гавраил от своя страна коментира случая с „оттеглянето на подпис” под решението за избор на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква.


„Регламент в Устава на Българската православна църква няма, който да предвижда оттегляне на подписи от протоколи, изготвени на заседанията на Светия синод. Съгласно чл. 63 ал.4 от Устава на Българската православна църква при взимане на решения от Светия синод се допуска изразяване на особено мнение, ако бъде заявено и обосновано устно на самото заседание на Светия синод и се представи писмено до три дни след края на заседанието. Такова мнение Великотърновският митрополит не е заявявал. И никой друг на това заседание не е заявявал особено мнение по повод решението и начина на вземане на това решение", подчерта митрополит Гавраил

 

Той определи като „легитимен” избора на митрополит Кирил за наместник-председател на Българската православна църква.