1 млрд. лева ще бъдат заделени за майчински и детски надбавки през следващата година

Приоритетът на правителството за следващата година е увеличаването на заетостта у нас, заяви социалният министър Тотю Младенов в ефира на „Здравей, България”.

 
„Разпоредих да се отворят 600 приемни на Агенцията по заетостта в малките населени места, за да могат безработните да заявяват желанието си за намиране на работа по-лесно и бързо”, обясни Младенов.
 
Той подчерта, че вниманието на социалните власти в момента е насочено главно към младите хора (до 29 години), гражданите на възраст над 55 години и хората с увреждания.
 
„Предвидени са 452 млн. лева за обучение и квалификация на тези граждани”, информира министърът. И добави, че по-възрастните се наемат по оперативни програми от общините и те ги използват за облагородяване на градската среда. Благодарение на техния труд, вече много по-добре изглеждали Неделино, Враца, Лом, Монтана, Стражица, Велико Търново, Дулово, Исперих.
 
Той коментира още, че ще продължават да се полагат максимални усилия за изграждането на възможно най-много детски заведения.
 
„Целта е да се даде възможност на майките да се връщат на работа възможно най-бързо”, поясни Младенов. И подчерта, че за 2013 г. парите за майчински и детски надбавки ще бъдат 1 млрд. лева.
 
Той каза още, че се удължава програмата за лични асистенти.
 
„През следващата година като такива ще работят над 17 000 души”, заяви социалният министър.
 
Той изрази надежда, че коледни надбавки за пенсионерите все пак ще има, но това зависело от изпълнението на бюджета. Засега обаче приходите „вървят добре”, разкри Младенов.
 
Цялото интервю с него гледайте във видеото.