Иван Вазов е кръстник на „Красно село”

В София има комплекси с нежни имена – „Лозенец”, „Борово”, „Бели брези”... Има обаче и „Овча купел”, „Враждебна”, „Обеля”. Откъде идват тези имена и каква история крият в миналото си? 

 
"Стара София изчезна, за да отстъпи мястото си на една нова модерна и благоустроена столица. От турска паланка, каквато беше София при освобождението на България, днес няма никакъв помен. Физиономията на нашата столица се измени на три пъти”. Това е написал Георги Каназирски-Верин в своята книга "София преди 50 години", издадена през 1947 г. В своите разкази той дори не споменава за днешните квартали на столицата. За имена като „Лагера”, „Хиподрума”, „Стрелбище”, „Овча Купел” авторът едва ли се е досещал, че ще са имена на софийски квартали.
 
„Лозенец” - днешният тузарски квартал, е бил гориста местност, където софиянци са обичали да ходят на разходки. Турското название на местността било Корубаглар (кория с лози).
 
Мостът над река Перловска, който разделя бул. „Драган Цанков” и ул. „Граф Игнатиев”, до преди 20 години се е наричал Моста на дружбата, а преди повече от 100 години това е бил Самоковски мост. „Граф Игнатиев” тогава е била ул. „Самоковска”. 
 
По красотата на хълма е възкликнал и Иван Вазов „Хубав е тоя Курубаглар”, кето ще рече, че името „Лозенец” не е дадено от Вазов, за когото със сигурност се знае, че е кръстник на „Красно село”.
 
Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Райчо Чапразов