Това са Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров

Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров бяха изключени от СДС. Причината за изключването им е, че са увредили имиджа на партията.

Димитров, Шарков и Гяуров бяха сред деветимата депутати на сините десницата, които отказаха да приемат кандидатурата на Петър Стоянов за конституционен съдия. Изключването им от партията беше гласувано от 60 души, които днес присъстваха на извънредното заседание на Националния съвет.

Само един депутат от общо деветима народни избраници на СДС уважи днешното заседание на сините. Михаил Михайлов дойде с намерението да иска оставката на ръководството на сините. Половин час по-късно си тръгна, като обясни, че предложението му било посрещнато с освиркване, а наказанието ще се стовари върху главата на част от колегите му в парламентарната група.

„Предложиха се четири кандидатури за изключване. Три евентуално ще бъдат изключени, едната е под съмнение”, обясни депутатът Михаил Михайлов.

Минути по-късно думите му се потвърдиха.

„Категоричното решение на Националния съвет е, че прекратява членството в СДС на Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров”, обяви председателят на сините Емил Кабаиванов.

Той допълни, че тримата депутати са нарушили основни принципи и с действия и думи уронват престижа на СДС.

През изминалата седмица именно те бяха най-активни в критиките към ръководството на сините. Единственият, който беше пощаден от другарския съд, беше Йордан Бакалов.

Председателят на СДС обясни защо той не е бил изключен:

„Защото така преценихме и това беше, колегата казва, сантиментално. Така преценихме, че за него все още няма достатъчно аргументи, докато за първите трима е ясно.”

Припомняме ви, че спорът между парламентарната група и синьото ръководство започна с номинацията на Петър Стоянов за конституционен съдия. Принципните различия са за това дали СДС трябва да затвори цикъла след скандала с Венета Марковска в Конституционния съд. Деветимата депутати на СДС решиха, че няма да подкрепят ничия номинация, за да не решават проблема на ГЕРБ. С днешното решение Националния съвет задължи вече шестимата си депутати да подкрепят име, което бъде издигнато от „Раковска” 134.

До края на седмицата ние ще направим нашата номинация и те трябва да я внесат, но не само да я внесат, но и да я подкрепят. Ако откажат да направят това, тяхната съдба ще бъде същата, разлика няма да правим за никого”, заключи председателят на СДС Емил Кабаиванов.

Самият Димо Гяуров коментира за Нова ТВ по телефона своето отстраняване така:

Нито съм изненадан, нито съм впечатлен особено. Съвсем очаквано, защото това е резултат от една много дълбока разделителна линия, която се появи между мен и ръководството на СДС още след 15 май, когато се взе решение за разбиване на „Синята коалиция”. След което аз бях убеден, че се поставя началото на ликвидирането на СДС, за което не съм мълчал. Така че всичко това е очаквано.”

От своя страна, Ваньо Шарков отбеляза, че приема случилото се с огорчение, защото винаги е смятал, че в СДС човек може да отстоява собственото си мнение.

„Явно обаче партията е заприличала или по-скоро на ръководството на БСП, отколкото на СДС. И това, че имаш собствено мнение и го отстояваш, е повод да бъдеш изключен от партията”, допълни още Шарков.

Междувременно, друго знаково лице на СДС - Надежда Нейнски, доброволно прекрати членството си в партията.

В отворено писмо до председателя на партията Емил Кабаиванов тя изтъква, че настоящият лидер иска да влезе във властта, като е готов да плати всяка цена.

„Не аз напускам СДС. С днешното решение СДС ме напусна”, посочва в писмото си тя.

Надежда Нейнски остава евродепутат от "Синята коалиция".

Как по-рано днес в "Здравей, България" вече отстраненият от СДС Мартин Димитров коментира намерението за изключването му – гледайте във видеото.

В сутрешния блок на Нова ТВ „Здравей, България” на 27 ноември гост ще бъде изключеният от СДС Димо Гяуров.

 

Репортер: Ина Гълъбова