15-годишният Дони вече има предложения за работа в IT сектора

15-годишното момче, което преди няколко месеца хакна сайта на ГДБОП, вече е знаменитост сред своите съученици от Професионалната техническа гимназия в Ямбол.


Дони Господинов обаче живее при изключително трудни условия. Той и майка му се надяват фирми да проявят интерес към възможностите му в сферата на математиката. Дони е бил на 14, когато случайно попаднал на сайта на ГДБОП. Бързо намерил пробойни в системата за сигурност в сървърите.


„Аз им писах, че имат дупка, да се стегнат малко, защото това е голям сайт, държавен, но те не са ме взели предвид и ми написаха, че съм малък и оттам се стигна до това мое действие, което беше малко безразсъдно”, разказва Дони.


Майка му Таня пък обяснява как Явор Колев й се обадил по телефона, за да я предупреди, че синът й е влязъл в системата и е блокирал някаква страница.


Популярността обаче не е променила Дони. Според преподаватели и връстници, той си остава взе така тих и скромен, а вниманието и интересът от всички приема по-скоро с притеснение.


Момчето и майка му живеят със 145 лева на месец, майката е с епилепсия, получава пенсия като инвалид, така че помагат бабата и дядото.


„Сама си го отглеждам, сама си го възпитавам. Аз съм безработна, от четири години се водя в Бюрото по труда, но работни места за трудоустроени просто няма, ако някъде има, диагнозата ми е такава, че повечето хора се страхуват да ме наемат”, разказва още Таня Господинова.


За хакера от Ямбол предстои олимпиада по информатика, към него вече има и оферти за работа по проекти в IT-сектора. Ако това стане, Дони и майка му ще посрещнат една по-спокойна Коледа.


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Валентин Иванов