След юли възнагражденията им са се вдигнали с 13%

Държавните служители в Министерския съвет и тези в екоминистерството взимат най-високи заплати, показва доклад на Съвета за административна реформа. След юли, когато се промени механизма, по който се изчислява възнаграждението на работещите в държавните институции, служителите получават средно с 13% повече пари.  

В Министерския съвет и Министерството на околната среда и водите могат да се похвалят със средни заплати от 1400 лева.

В дъното на класацията са работещите в спортното министерство и тези в културното, където средната заплата е 850 лева на месец.

Оказва се, че най-голямо в процентно изражение е увеличението на доходите на главните секретари на министерствата – 26 на сто. На този пост се взима средна месечна заплата от 2466 лева. Директорите на дирекция взимат с 22 на сто повече отколкото през юли. Най-ниско е възнаграждението на младши експертите – около 900 лева, но и те взимат повече отколкото през лятото.

Тази класация не включва служителите в МВР и Министерство на отбраната, тъй като те не работят по закона за държавния служител. Във вътрешното министерство обаче щатът е намален с 6 000 от началото на мандата на правителството.

Основен недостатък за администрацията остава това, че в много случаи служители се назначават без конкурс. До месец трябва да се намери решение на проблема. Това е срокът поставен от Министерския съвет на днешното заседание, на което бе приет доклада.