Тахир Тахиров отрича да е свързан с турската дясноекстремистка организация

Репортер на Нова попадна на стряскащи снимки в социалната мрежа Фейсбук. На тях се вижда, че имамът на шуменското село Байково се е снимал пред символите на националистическата организация „Сивите вълци“. Мъжът използва никнейма Бозкурт, което в превод от турски означава „сив вълк”.

 

27-годишният Тахир Тахиров е завършил духовното училище в Русе и разказва, че след като се запознава с религията и тя става негова професия, възгледите му се променят. 

 
Профилът му във Фейсбук обаче противоречи на казаното от младия имам. 
 
Припомняме, че турската дясноекстремистка организация “Сивите вълци” бе считана за мозъка на атентата срещу папа Йоан-Павел II на 13 май 1981 г. в Рим.  
 
Основна цел на „Сивите вълци” е изграждането на единна Нация от Балканите, през Централна Азия до Китай. Тя трябва да включва всички тюркски народи.
 
Екипът на „Здравей, България” попита Тахиров защо има негови снимки на фона на знамето на националистическа турска партия, свързана с много политически убийства и терористични атентати.   
 
„Е сега, вие, ако искате да го свържете, може да се свърже... Курт все пак е вълк, така може да се свърже със сивите вълци, с черните вълци, с белите лебеди, кой както си иска... Чувал съм за тази организация, чувал съм за много организации, но нямам нищи общо с тях”, заявява Тахиров. 
 
От Шуменското районно мюфтийство казаха, че ще извършат вътрешна проверка на дейността на имама. По техни данни снимките на Тахир са правени преди да стане имам. От мюфтийството ще продължат да следят работата му. Остава отворен въпросът дали свободата на изразяване в интернет не крие опасности за създаването на религиозни или политически конфликти.