2,3 млн. лв. без осигуровките се дължат на общо 3100 оръжейници

Нов протест се задава във ВМЗ-Сопот. Този път работниците се готвят за ефективна стачка. Поводът е забавено плащане за септември и октомври, както и авансът за ноември. По данни на синдикатите предприятието дължи общо за четирите възнаграждения 2 милиона и 300 хиляди лева на работниците.

 

Над 3 хиляди оръжейници се готвят да спрат работа, след като ръководството не спази договорката от последните им протести да започне изплащане на забавените им заплати.

 

"На 15 ноември ни дадоха за последно по 60 лева от заплатата за септември и оттогава нищо. Кога ще си получим и останалите? Може ли да се живее с 60 лева?”, жалва се Георги Кацаров,  работник във ВМЗ- Сопот.

 

Хората твърдят, че ходят на работа гладни и припадат в цеховете. „Гладни и обезверели сме. Трупаме дългове към магазините. Отчаяни сме. На един колега вече му взимат жилището, защото заради забавените заплати не внесе четири вноски и му взимат и дома. Не се издържа повече”, казва Красимир Цветков, също работник в предприятието.

 

От тази сутрин в предприятието започна подписка за ефективна стачка, чието начало ще бъде поставено на 13 декември. „До момента са се подписали 1000 работници, до сряда ще са 2000, което означава , че отиваме към ефективна стачка. Хората са излъгани. Едва ги удържаме”, коментира Димитър Атанасов, председател на КТ “Подкрепа“ във ВМЗ-Сопот.

 

Изпълнителният директор Иван Стоенчев потвърди, че има проблем с изплащането на заплатите и не се ангажира кога хората ще получат парите си.

 

Единственият кандидат-купувач на завода в момента прави оглед в предприятието. Той е поискал удължаване на срока. Това на практика означава, че приватизацията на ВМЗ няма да приключи до края на тази година.

 

В същото време магазините в Сопот издъхват, защото работниците пазаруват на вересия. „Нямат пари и взимат само най-необходимото. Ей сега на една жена не й достигнаха жълти стотинки и това момче й даде”, разказва продавачката Радка Карабонева.

 

Репортер: Благой Бекриев