Причината е идея частните лечебни заведения да работят три години на самоиздръжка

Частни болници заплашват държавата със съд. Причината е идея на финансовия министър, частните лечебни заведения да работят три години на самоиздръжка, преди да имат право да сключат договори със Здравната каса.

 

В момента у нас работят около 100 частни лечебни заведения. Повечето от тях обслужват здравноосигурени пациенти и работят с пари от Здравната каса от създаването си. Според министър Симеон Дянков, обаче, догодина тази схема може да се промени. Това потвърдиха за Нова телевизия от финансовото ведомство. Идеята е новооткритите частни лечебни заведения да се самоиздържат три години, преди да заработят с обществени пари.

Това ще лиши много пациенти от свободен достъп до медицинска помощ. В момента около 14 процента от заболеваемостта в България се държи от частните болници. Очакваме около 2-3 болници за следващата година да бъдат разкрити и ние държим те да сключват договори с обществения ресурс”, коментира доц. Стайко Спиридонов.

 

Ако това не се случаи, частните болници са готови да отговорят. „Ще съдим този, който нарушава законите... ще имаме доста големи протести в тази насока”, каза още доц. Спиридонов.

 

От Здравната каса засега не коментират доколко приложима е идеята на финансовия министър. Приемат ли я обаче пациентските организации? „Има наистина такава тенденция – частните лечебни заведения да изграждат печеливши отделения и да сключват договори само за печеливши клинични пътеки – това не е редно. Прав е г-н Дянков, че лечебните заведения в България са прекалено много, но аз смятам, че с публични средства трябва да работят само най-добрите лечебни заведения”, коментира д-р Станимир Хасърджиев.

 

Затова пациентите настояват държавата да разпределя парите само между болници, които предлагат фиксиран минимален набор от  медицински услуги.