Далеч сме от отговорната политика спрямо майки и деца, заяви екс-министърът

Средствата, предвидени за изграждане на нови детски градини през следващата година, могат да се използват за увеличаване на майчинските. Това заяви в ефира на „Здравей, България” бившият социален министър Емилия Масларова.

 
„За да се дават по 310 лева на майките през втората година на детето, са необходими 29 млн. лева. В бюджета са предвидени 30 млн. лева за 20 нови детски градини”, поясни червеният депутат.
 
„Некоректно е да се противопоставя едната мярка на другата. Освен това, строителството на детски градини е потребност на младите жени, които искат да се върнат на работа”, каза от своя страна Валентина Симеонова, зам.-министър на труда и социалната политика. 
 
Според Масларова и съпартийците й парите за подпомагане на майките у нас биха могли да се съберат и чрез вдигане на осигурителния праг за работещите – от 2200 на 3100 лева.
 
„Много сме далеч от отговорната политика, която касае майките и децата”, каза още народният представител от „Коалиция за България”.
 
Тя подчерта, че въвеждането на най-дългото платено майчинство в Европа, увеличението на  детските надбавки и помощите за близнаци, за второ дете и за майки-студентки са изцяло заслуга на управлението на Тройната коалиция.
 
„Това е политика, стартирала преди мандата на Масларова и продължена от ГЕРБ дори в условията на криза”, коментира зам.-министър Симеонова.
 
Цялата дискусия гледайте във видеото.