Миналата година през дома са минали 5 500 души

Само за една нощ в Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София са били настанени 39 души. Домът се намира в „Захарна фабрика”. Капацитетът му е за 70 души.

 

Костадин е на улицата от шест години и за първи път идва в приюта. Пред „Здравей, България” той разказа, че е доволен от персонала. „Ще остана в Центъра, докато може”, каза той.

 

Бахадор идва от Афганистан преди 32 години. В България завършва медицина. Последно е работил в УМБАЛ-Оряхово, но болницата фалира. Така остава на улицата. Казва, че няма близки и роднини, които да му помагат. Спал е по пейките в парковете. Сега и той е в дома за бездомни хора.

 

Центъра за кризисно настаняване на бездомни хора в София отваря врати миналата година и оттогава има редовни посетители. В него хората получават топла храна и подслон. Миналата година оттам са минали 5 500 души за три месеца. Това не са само хора от София, а от цяла България – имало е хора от Кърджали, Видин, Силистра. Бездомните могат да останат до края на март.

 

„След като центърът затвори, социалните работници разговарят с тях и се опитват да намерят близките им”, разказа Миглена Янкулова, която е социален работник. „Големият проблем е, че ние откриваме роднините им, но голяма част не желаят да се грижат за тях”, допълва тя.

 

Кризисен център е открит и в Пловдив, но той може да приюти само 10 човека.

 

Репортер: Вероника Димитрова