Жените поискаха майчинството и детските надбавки да бъдат увеличени

Майки от инициативния комитет за по-добра грижа за децата на България и пенсионери протестираха срещу бюджета за следващата година. Жените доведоха децата си и с тях влязоха в парламента, за да слушат гласуването на бюджета.

 

В същото време на митинг пред "Александър Невски" пенсионерите поискаха по-достойни пари за старост.

 

„Майчинството да бъде увеличено, втората година да бъде равна на минималната заплата, детските надбавки да се увеличат между 50 и 55 лв., поне да има някакъв смисъл от тези пари, защото за нищо не стигат и да има места в детските градини за всички деца”, поиска Кристина Милтенова от „Майки за по-добър живот”.

 

„Тази сума е смешна за отглеждането на дете, камо ли за две. Тези 240 лв. ми стигат само да си платя сметките, за децата ми няма”, сподели Биляна Маринова от Инициативен комитет на майките за по-добра грижа за децата на България.

 

Малко по-късно депутатите от ГЕРБ приеха да се срещнат и изслушат исканията на майките. След едночасово разкарване между двата входа на парламента, майките бяха допуснати в сградата със санкцията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

 

Освен майките, пред парламента на протест се събраха и около 200 пенсионери.  


Те поискаха оставката на правителството и се обявиха за по-високи пенсии. Към протестиращите от София се присъединиха и възрастни хора от провинцията. Голяма част от тях са недоволни от ниското увеличение - едва с 5 лева на минималната пенсия през следващата година.


„Националният Осигурителен Институт ще се справи с изплащането на коледните надбавки за пенсионерите преди края на годината, ако решението за това бъде взето до 8-ми декември”. Това съобщи на новините на Нова директорът на осигурителния институт Бисер Петков.
С всеки изминал ден обаче възможността допълнителните пари за пенсионерите да бъдат изплатени преди Коледа намалява.


Припомняме, че в сряда финансовият министър Симеон Дянков обяви, че най-рано на 8-ми декември правителството ще има яснота дали в бюджета ще има достатъчно пари за коледни надбавки.


Подобен прецедент коледни надбавки да се гласуват, но да не стигнат до пенсионерите в рамките на годината, вече имаше.


През декември 2009 предвидените пари за бонуси реално бяха изплатени едва през януари 2010 година.


Повече по темата може да гледате във видеото.