Основният финансов закон предвижда 30,5 милиарда лева приходи и 31,7 милиарда разходи

Депутатите приеха на второ четене бюджетът за 2013 г. Основният финансов закон предвижда 30,5 милиарда лева приходи и 31,7 милиарда разходи.

Минималната работна заплата от 1 януари става 310 лева. Дефицитът догодина трябва да е 1,3% от Брутния вътрешен продукт. Така държавата ще изхарчи 1,1 милиарда повече, отколкото ще събере.

Заложен е икономически ръст от 1,9%, но според финансовия министър Симеон Дянков приходите са смятани при по-консервативен ръст от 1,2 на сто.

Приет беше и бюджетът на общините за 2013 г. Общата субсидия за делегираните от държавата дейности е 1,9 милиарда лева.

Месечната помощ за дете остава 35 лв. за всяко дете от едно семейство.

Депутатите решиха още електрическите автомобили да се освободят от данък по Закона за местните данъци и такси.
 
Обсъждането на бюджета върви от вчера и не мина без скандали. След като снощи финансовият министър Симеон Дянков заяви пред медиите, че „някои депутати от опозицията вече са пияни и не могат да си вдигат ръцете” за гласуване, днес социалистите поискаха оставката му.

По-късно Дянков се извини за думите си.

 

МВР и министерство на отбраната ще получават най-много пари. Това е било така и до момента.


Увеличението през 2013-та е и заради това, че осигуровките на тези служители вече ще се поемат от ведомствата.


Най-сериозно в процентно изражение се увеличава бюджета за образование. Там синдикатите издействаха още 20 милиона лева между първо и второ четене на бюджета, за да може учителските заплати да се вдигнат с повече от 5%.


За здраве догодина ще има над 2 милиарда и 700 милиона лева. Социалните разходи ще са над 9 милиарда.


Според премиера Бойко Борисов този бюджет гарантирал, че догодина страната ни ще е по-добро място за живеене.


„Ще има повече пари за образование, за здравеопазване, много пари за култура, археология – традиционно за това, за което винаги сме давали – за инфраструктура и за всичко останало”, заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод Бюджет 2013.


На въпрос дали ще зарадва пенсионерите за Коледа, Борисов отговори: „Ако има пари – с удоволствие, но ако няма пари - няма да изложим на риск фиска”.


Една от най-спорните точки при дискусиите за бюджета бе замразяването да поредна година на парите за майките и детските.


Това доведе и протестиращи майки с бебета в парламента. Те поставяха въпроса защо има толкова пари за отбрана и сигурност, но не и за децата им.


Повече по темата може да гледате във видеото.