Причината е, че единственият път натам е затрупан с над 30 тона скална маса

Втори ден 500-те жители на родопското село Ягодина са напълно блокирани от свлачище. Причината е, че в неделя през нощта тонове скална маса се срути на единствения път до селото, минаващ през Буйновско ждрело.

В последствие стана ясно, че през скалите минава огромна пукнатина и всеки миг върху пътя може да се стовари още по-голямо свлачище.

През изминалата нощ свличането на камъни продължило. На ръка през скалите в Ягодина са доставени хляб и хранителни продукти. Кметът разказа, че има хора, които се нуждаят от животоподдържащи лекарства, а други трябвало лично да занесат протоколите за тях в аптеки до съседните населени места

„При нас не е постъпил сигнал за доставка на медикаменти или хранителни продукти. По тази причина не мога да го коментирам този въпрос, но ако постъпи подобен сигнал, ние имаме готовност да реагираме своевременно и да доставим необходимите документи“, обясни директорът на „Пожарна и аварийна безопасност – Смолян”.

Той допълни още, че огледът, направен от експертите сутринта, изключил варианта механично да се свлече 100-тонната скала, която се е напукала и може да се срути във всеки един момент. Затова решението било взривяване.

Областният управител на Смолян – Стефан Стайков, поясни, че най-голямата опасност, свързана с взривяването, се криела в това, че Буйновското ждрело е се намира в карстов район с ронливи варовикови скали.

„Самото залагане и изпълнение на взривните работи ще се прави в много сложна обстановка. Но искам населението и обществеността да знае - тук не можем да говорим за прибързаност. Това може да струва човешки живот и много по-големи усложнения. Ние можем да предизвикаме събарянето на половин планина образно казано“, заяви
Стефан Стайков.

Взривяването може да започне утре – 12 декември, но след одобрението на всички ресорни институции.

 

На община Борино ще бъдат предоставени над 8 450 лева за разчистването на пътя до село Ягодина. Решението е на Междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Междувременно, в района снежната покривка достигна 50 сантиметра. По проходите са въведени ограничения за движение, като колите задължително трябва да са с вериги. Въпреки че снегопочистващите фирми мобилизираха цялата си техника, дори в самия град Смолян по по-голямата част от улиците преминаваното е много трудно. Проблеми имаше и в Благоевградския район, където проходът Предела беше блокиран за часове.



Репортер: Анелия Веселинова