Месечно 4-членното домакинство живеe със 170 лв. и не може да си плаща кредита

Семейство Теодора и Георги Тодорови са от пазарджишкото село Ветрен дол. Те са сериозно притиснати от кризата и ще посрещнат Коледа под прага на бедността.

 

Големият проблем на семейството е кредит, който са теглили през 2008 г. и всеки момент на вратата им ще позвъни частен съдебен изпълнител, за да опише имуществото. Семейство Тодорови вече три пъти са осъждани. „Не мога да си погасявам кредита”, каза пред „Здравей, България” Георги и допълни, че е безработен. Изтеглили кредит, за да си построят кухня и баня, както и за обзавеждане.

 

„Няма как да работиш за 300 лв. и да погасяваш кредит за 400 лв. Няма и откъде да взема 27 хил. лв., за да ги внеса в банката”, каза Георги. 

 

Когато теглят кредита и той, и съпругата му са работили и са успявали да погасяват задължен ията си. „Това беше само в продължение на две години”, разказва той. И двамата не са очаквали такава лоша развръзка. Казват, че ако са знаели че ще има такава голяма криза, нямало да изтеглят кредита.

 

Месечно 4-членното семейство живеe със 170 лв. 100 лв. те получават като социално майчинство за по-малкото дете, а останалите 70 лв. са детските добавки и за двете деца, които държавата дава.

 

„С тези пари купуваме хляб, ориз, боб, а майка ми ни праща, за да си плащаме тока и водата”, разказа Теодора. Месечно за ток дават по 70 лв.

 

По-голямото дете ходи на детска градина и там яде, а вечерно време яде каквото има, разказа още майката. По-малкото дете пък се храни от кухня, но те спира, защото кметът е забранил храната да се доставя по домовете.

 

Целия репортаж гледайте във видеото.