В четвъртък хората, които не искат тютюнев дим в заведенията, се събират на протест

Над 12 хиляди души се обявиха против отмяната на действащата забрана за пушене в заведенията, която готвят управляващите. С онлайн петиция, адресирана до институциите, те настояват да не се стигне до връщане на отделните помещения за пушачи и непушачи.

 

Почти половината от участниците в петицията са от София. Сред тях има и пушачи, става ясно от коментарите под подписката. Във вторник депутати от ГЕРБ обявиха, че обмислят до Нова година да променят закона така, че пак да може да се пуши на закрито.

 

До това решение стигнали след разговори с хотелиери и ресторантьори. Бизнесът ги убедил в загубите си със собствени данни. НАП не разполагат със статистика дали и какви загуби търпят заведенията. А според икономисти, дори да има загуби, не е задължително те да се дължат на забраната.

 

В четвъртък в 2 часа следобед хората, които не искат тютюнев дим в заведенията, се събират на протест пред парламента. През това време здравната комисия ще гледа един от вариантите за изменение в закона, предложен от независимия Кирил Гумнеров.

 

28 на сто от пушачите са намалили броя на цигарите, които пушат на ден, след въвеждането на забраната. Това сочи проучване на държавната социологическа агенция НЦИОМ.

 

16% от пушачите посочват, че са спрели да посещават заведения след забраната за пушене в тях. Социолозите са попитали 1000 души в почти 90 населени места.

 

69% от анкетираните твърдят, че забраната не е повлияла на количеството цигари, които пушат на ден.