Много момичета, които правят секс за пари, са жертви, заяви доц. Радулов

Проституцията у нас не трябва да се легализира, защото това реално ще доведе до криминализирането й. Защото в нито една страна, където секс услугите се предлагат законно, проституцията не е намаляла, дори напротив – увеличила се е”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” доц. Николай Радулов, преподавател в департамент „Национална и международна сигурност” в Нов български университет.

 
Той поясни, че мнението му се базира на факта, че момичетата, упражняващи най-древната професия, всъщност са жертви.
 
Схващането на Радулов по наболялата тема съвпада с това на вътрешния министър Цветан Цветанов. Той е категоричен, че докато участва в политиката на България, никога няма да подкрепи Закон за легализация на проституцията.
 
„Повечето от жертвите не знаят с какво се захващат. Сводниците ги извеждат от страната, пребиват ги и след това започват да упражняват психически тормоз над тях”, каза министърът.
 
Пред журналисти той разказа историята на момиче, изведено от България в студентските си години. Олга не знаела какво я чака, просто се доверила на сводник, с когото заминала за Холандия. 
 
„Той е експлоатирал в продължение на осем години, като всекидневно тя трябвало да покрива норматив за обслужване на 20-30 мъже. Така сводникът, който в момента е в затвора, спечелил чрез нея около 4 млн. евро”, съобщи Цветанов.
 
„За” легализацията на предлагането на секс услуги се обявиха Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията и бившата жрица на любовта Рени Иванова.
 
„Един такъв закон би намалил броя на малолетните момичета, които продават телата си”, каза Иванова.
 
Тя разкри, че преди години е страдала от липсата на правила за упражняване на професията. Често била задържана от органите на реда и понасяла лошо отношение от страна на полицаите.
 
Безлов пък цитира данни от актуално изследване на общественото мнение по въпроса с узаконяването на най-древната професия. Според тях 36% от хората, предимно мъже, подкрепят легализацията, а 40 на сто се обявяват против нея. Поддръжници на легализацията са предимно младите българи. 
 
Целия разговор по темата гледайте във видеото.